Κανόνες Συμμετοχής Tihiorace

1.ΓΕΝΙΚΑ
Στους κανονισμούς που απαριθμούνται πιο κάτω, οι λέξεις που σημειώνονται εδώ αναφέρονται σε συγκεκριμένους όρους: 1) ΑΘΛΗΤΕΣ στους αγωνιζόμενους, αυτούς δηλαδή που νόμιμα έχουν εγγραφεί και συμμετέχουν στον αγώνα 2) ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, στην Οργανωτική Επιτροπή του Tihiorace και Wolf’s Race 3) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ στην Οργανωτική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του αγώνα και λαμβάνει τις αποφάσεις.

1.1 Η δήλωση συμμετοχής στους αγώνες προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των όρων.

1.2 Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό και δύσβατο έδαφος με ότι συνεπάγεται αυτό. Επίσης, είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα.

2.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
2.1. Oι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
2.2. Έγκυρη θεωρείται η συμμετοχή, η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά. Κλείσιμο εγγραφών 30/09/2024.
2.3. Το κόστος συμμετοχής είναι:

15 ευρώ για τα 10 km
20 ευρώ για τα 20 km
30 ευρώ για τα 30 km
50 ευρώ για τα 51 km
120 ευρώ για τα 100Km Tihio Stage Race

2.3.1. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται:
• συμμετοχή σε όλο το αγωνιστικό διήμερο, σύμφωνα με τους κανονισμούς.
• φαγητό μετά τον τερματισμό
• τροφοδοσία στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού
• μπλουζάκι με το λογότυπο του αγώνα
• αναμνηστικό μετάλλιο
• πλούσια δώρα κατόπιν κλήρωσης

2.4. Η χρονομέτρηση θα γίνει ηλεκτρονικά σε όλες τις διαδρομές

2.5 Αθλητής/τρια που δηλώσει συμμετοχή και δεν προσέλθει στον αγώνα δεν δικαιούται επιστροφής χρημάτων.

2.6 Σε περίπτωση αναβολής ή ακύρωσης του αγώνα με ευθύνη της διοργάνωσης ή μετά από κρατική απόφαση τα χρήματα θα επιστραφούν στους συμμετέχοντες.

 

3.ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι κατηγορίες για τους άνδρες και τις γυναίκες στους αγώνες των 20, 30 και 51 km είναι οι εξής:

ΑΝΔΡΕΣ (20-30-51km)

Α1 18-39
Α2 40-49
Α3 50-59
Α4 60+

ΓΥΝΑΙΚΕΣ (20-30-51km)

Γ1 18-39
Γ2 40+

Οι 3 πρώτοι της γενικής κατάταξης βραβεύονται και στην ηλικιακή.

Στον αγώνα των 10Km θα βραβευθούν μόνο οι 3 πρώτοι αθλητές, άνδρες και γυναίκες, της γενικής κατηγορίας.


4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ
4.1. Παρασκευή 18, Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ
5.1. Περιγράφονται επακριβώς στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, κάτω από την κατηγορία ΑΓΩΝΕΣ, για τον κάθε αγώνα ξεχωριστά.

6. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ
6.1. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις, επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή Αγώνα.

7. ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
7.1. Η σήμανση της διαδρομής είναι πυκνή και ως διακριτικά ορίζονται οι ταινίες έργου (κόκκινο και άσπρο) και οι ορειβατικές ενδείξεις -διακριτικά μπογιάς, που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή. Η διαδρομή του αγώνα Wolf’s Race 51km έχει επίσης σταθερή σήμανση με μεταλλικά ταμπελάκια. Μέσα στα καλντερίμια θα υπάρχει σήμανση με βιοδιασπώμενο φωσφορίζον σπρέι, το οποίο σβήνει σε λίγες ημέρες.
7.2. Η σήμανση της διαδρομής που τοποθετείται από τη διοργάνωση, είναι προσωρινή, με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών και μετά τον αγώνα αφαιρείται. Πρόκειται κυρίως για πινακίδες χιλιομετρικών ενδείξεων ή κατευθυντήρες της διαδρομής, όπως επίσης και για αποτρεπτικές σε περίπτωση λανθασμένης διαδρομής.
7.3. Σε καίρια σημεία της διαδρομής και σε περίπτωση που τα παραπάνω υλικά μέσα κριθούν ενδεχομένως ανεπαρκή, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές.

8. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
8.1. Οι αθλητές συμμετέχουν με δική τους ευθύνη και δεν ευθύνεται η διοργανώτρια αρχή σε περίπτωση τραυματισμού τους, όπως ρητά αναφέρεται και στην υπεύθυνη δήλωση. Παρόλα αυτά θα υπάρχει Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης που θα καλύπτει τον αγώνα. Επίσης, θα υπάρχει σε ετοιμότητα και σε επιλεγμένα στρατηγικά σημεία εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα.
8.2. Οι αθλητές οφείλουν να έχουν εξεταστεί από ιατρό, ο οποίος θα τους έχει κρίνει ικανούς να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο αγώνα.

9. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ
9.1. Μόνο στον αγώνα των 51km Wolf’s Race υπάρχουν όρια αποκλεισμού και είναι τα εξής :

στην τοποθεσία Σεργούλα (ΣΤΑΝ 4 στα 23 km) και είναι 4:30 ώρες και
στην τοποθεσία Ποτιδάνεια (ΣΤΑΝ 7 στα 39,5 km) και είναι 8:30 ώρες
Τα όρια είναι κοινά για όλες τις κατηγορίες των αθλητών, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Μετά από τη συμπλήρωση του χρόνου που αναφέρεται, ο υπεύθυνος του σταθμού συνεχίζει να καταγράφει τους αθλητές αλλά ως εκπρόθεσμους, και οι αθλητές που καταφθάνουν εκεί, έχουν υποχρέωση να παραδώσουν τον αριθμό τους. Οι αθλητές που επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, έχοντας σε κάθε περίπτωση παραδώσει πρώτα τον αριθμό τους. Τέλος, για να θεωρηθεί ένας τερματισμός κανονικός, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 ώρες και 30 λεπτά, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, όλων των κατηγοριών.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ
10.1. Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα (bib) πάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας του. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύπτοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Ουσιαστική αλλοίωση του αριθμού, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους υπεύθυνους καταγραφής των Σταθμών, τιμωρείται με αποκλεισμό. Απώλεια του αριθμού τιμωρείται με αποκλεισμό.

11. ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
11.1. Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS, κινητού τηλεφώνου ή ασυρμάτου (VHF).

12. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
12.1. Ο αγώνας κινείται σε ορεινό έδαφος και άρα σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα. Συνεπώς απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής, που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο.

13. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
13.1. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς.

14. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ
14.1. Η διοργανώτρια αρχή αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα.

15. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΣΑΚΙΔΙΑ
15.1. Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές. Συστήνεται όμως να μεταφέρουν μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης, με κάποια βασικά εφόδια όπως γυαλιά, καπέλο, ασκό ή παγούρι με φαρδύ στόμιο, στερεά τροφή της επιλογής τους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα ενδιάμεσα των σταθμών. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών, γίνεται με ευθύνη του αθλητή.

16. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
16.1. Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα είναι στους σταθμούς τροφοδοσίας αλλά και σε επιλεγμένα σημεία όπου θα υπάρχει ηλεκτρονικός τάπητας πάνω από τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να περνούν οι αθλητές. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό. Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.

17. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
17.1. Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 3 ημέρες μετά τον τερματισμό του.

18. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
18.1. Η Επιτροπή αναλαμβάνει να επιτηρήσει τη διαδρομή του αγώνα με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμό.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ/ ΑΝΑΒΟΛΗ
19.1. Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

20. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
20.1. Τα επίσημα (οριστικά) αποτελέσματα του αγώνα δημοσιοποιούνται αρκετές ημέρες μετά τον αγώνα, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο απαραίτητος έλεγχος.
20.2 Η τελική κατάταξη των αγώνων είναι η κατάταξη που παρέχεται από την εκάστοτε εταιρεία χρονομετρήσεων και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Σε καμία περίπτωση και για οποιονδήποτε λόγο, δεν θα δοθούν διπλά μετάλλια σε αθλητές και αθλήτριες που τερματίζουν μαζί. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο «καθαρός χρόνος» που παρέχεται από την εταιρεία χρονομετρήσεων δεν αποτελεί κριτήριο κατάταξης. Μοναδικό κριτήριο κατάταξης αποτελεί η διέλευση από τη νοητή γραμμή τερματισμού.

21. ΠΟΙΝΕΣ
21.1. Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή.
21.2 Επιβάλλεται σε:
• Ρύπανση διαδρομής,
• Κοψίματα διαδρομής

22. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
22.1. Οι διοργανωτές δεν ευθύνονται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’ αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Οι διοργανωτές αποποιούνται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα, είναι αυξημένος. Οι διοργανωτές αποποιούνται κάθε οικονομικής ευθύνης σε περίπτωση εξωτερικής βοήθειας σε οποιονδήποτε αθλητή.

23. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Διοργάνωση και οι συνεργάτες της διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης του αγώνα από εξουσιοδοτημένες ομάδες που αναλαμβάνουν το έργο αυτό. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα αυτόν τον όρο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από την όποια δημοσίευση του υλικού.

24. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
24.1. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

25. Tihio Stage Race

Ο αγώνας Tihio Stage Race αποτελεί έναν αυτόνομο αγώνα και η προϋπόθεση για να βαθμολογηθεί ένας αθλητής είναι να έχει τερματίσει, μέσα στα χρονικά όρια, και στα 3 στάδια (αγώνες).

Οι συμμετέχοντες στο Tihio Stage Race δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατάσταση τερματισμού κανενός μεμονωμένου αγώνα (π.χ. 51km) αλλά βραβεύονται μόνο στο τέλος του τριημέρου, εφόσον έχουν τερματίσει επιτυχώς και τα 3 στάδια του αγώνα.

Για τον αγώνα Tihio Stage Race ισχύουν όλα τα παραπάνω και επιπροσθέτως

25.1 Όρια αποκλεισμού

Τα όρια αποκλεισμού θα είναι τα εξής:

Stage 1 απόστασης 17 km +1000m όριο είναι οι 4 ώρες
Stage 2 απόστασης 51 km +2700m τα όρια θα είναι ίδια με τον αγώνα των 51km (Wolf’s race)
Stage 3 απόστασης 30 km +1650m όριο είναι οι 7 ώρες

25.2. Κατάταξη

Οι νικητές του αγώνα Tihio Stage Race θα βγουν αθροίζοντας τους επι μέρους χρόνους των 3 stages (ημερών).

 

25.3 Νικητές

STAGE

Α1 - Γ1 18-39
Α2 - Γ2 50+ 
Άνδρες - Γυναίκες

25.4 Σταθμοί ανεφοδιασμού

Οι σταθμοί ανεφοδιασμού των Stage 1 και 3 θα ανακοινωθούν από την διοργάνωση, σε κάθε περίπτωση όμως οι συμμετέχοντες οφείλουν να έχουν τις δικές τους προμήθειες ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν και τις προσωπικές τους ανάγκες.

Στο Stage 2 οι αθλητές θα κάνουν χρήση των σταθμών ανεφοδιασμού του αγώνα των 51km.

Οι παραπάνω κανονισμοί ισχύουν για όλα τα αγωνίσματα.

Σε όλους τους αγώνες Tihorace  θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν από τον ΕΟΔΥ και την ΓΓΑ κατά την περίοδο πραγματοποίησης των αγώνων.

ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση. Μοναδικά μονοπάτια σε ένα μαγευτικό τοπίο. Δήλωσε συμμετοχή και τρέξε μαζί μας!

#TIHIORACE