Η διοργάνωση

Οι ορείνοι αγώνες TihioRace, ξεκίνησαν το 2014 με αφορμή την αγάπη του ιδρυτή Θ. Ρούμπα για τον τόπο και τον αθλητίσμό. Όραμα και στόχος μας είναι η ανάπτυξη του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής μέσω των αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών διοργανώσεων.

Σκοπός μας ο επαναπατρισμός στην περιοχή και η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ιδεών και θέσεων εργασίας σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον και την φύση. Στόχος μας είναι μέσα από τις διαδρομές μας και την φιλοξενεία μας, να έχετε όλοι την ευκαιρία να γνωρίσετε τις ομορφίες αυτού του τόπου και να ζήσετε μια αξέχαστη εμπείρια

 

Ο τόπος

Το Τείχιο Δωρίδας βρίσκεται στα NΔ του νομού Φωκίδας και ανήκει στον Δήμο Δωρίδας, είναι ένα μικρό γραφικό χωρίο σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Ναύπακτο και σε υψόμετρο 580 μέτρα. Περιβάλλεται από πλατάνια, φυσικές πηγές και την άγρια ομορφιά του φυσικού Ρουμελιώτικου πλούτου, τα όποια του δίνουν μια σταθερή αξία στον χρόνο.

Το χωριό παλιότερα είχε το όνομα Λυκοχώρι και αυτό προήλθε, σύμφωνα με μια άποψη, από τους λύκους που αφθονούσαν στην περιοχή ή σύμφωνα με άλλη άποψη από το όνομα κάποιου στρατηγού Λυκ που είχε καταλάβει το αρχαίο Τείχιο. Μετονομάστηκε σε "Τείχιον", σε αναφορά της αρχαίας ομώνυμης πόλης της Φωκίδας, το 1929.

 

Αξιοθέατα

Χαρακτηριστικό του Τείχιου είναι οι επιβλητικές πέτρινες βρύσες που βρίσκονται σε πολλά σημεία του χωριού και τρέχουν πεντακάθαρο νερό από τις πηγές της περιοχής, καθώς και οι εκκλησίες και τα αμέτρητα παρεκκλήσια. Στο Τείχιο βρίσκεται και η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, "Παναγία Βαρνάκοβα".

Είναι το πέμπτο αρχαιότερο μοναστήρι της πατρίδας μας. Ο ναός ανεγέρθηκε το 1077 από τον πρώτο μοναχό τον Αρσένιο υπό την προστασία των Κομνηνών (και όπως μαρτυρεί σχετική κτητική επιγραφή ανακαινίστηκε στα 1448) , έπειτα περιήλθε το 1204 στη δικαιοδοσία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οι ηγεμόνες του οποίου κόσμησαν το μοναστήρι.

Σε έγγραφο του 1212 αναφέρονται 96 Ιερομόναχοι. Μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης η Μονή προστατεύεται από τους Παλαιολόγους. Υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη ελληνικού σχολείου εντός της Μονής μετά το 1530, όπου δίδαξε ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους, ο Νικόδημος Καβάσιλας. Η επόμενη χρονική περίοδος 1687-1700 βρίσκει την Μονή στην εξουσία των Βενετών. Το 1824 υπήρξε στρατόπεδο των Ελλήνων αγωνιστών.

Το 1826 η Μονή καταστρέφεται από τους Τούρκους και αναστηλώνεται το 1831 από τον Καποδίστρια. Το καθολικό του έγινε πάνω στο σχέδιο του παλιού – τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, νάρθηκα και εξωνάρθηκα. Στο δάπεδό του διατηρούνται μαρμαροθετήματα με παραστάσεις του 11ου ή 12ου αι. Ακολούθησε σχεδόν ένας αιώνας, κατά τον οποίον το μοναστήρι της Βαρνάκοβας άλλοτε ανέκαμπτε κι άλλοτε υπέφερε δεινά. Το διάστημα 1941-1949, δοκιμάστηκε σκληρά τόσο κατά τη διάρκεια της ξενικής κατοχής όσο και κατά τον εμφύλιο.

Σήμερα ο επισκέπτης της Μονής θα βρει φιλοξενία από την γερόντισσα Θεοδοσία και την αδελφότητα των 10 μοναχών γυναικών. Οι Τειχιώτες έχουν καθιερώσει ετήσια μαζική πεζοπορία και προσκύνημα στην εικόνα της Παναγιάς κάθε Αύγουστο.

 

ΤΕΙΧΙΟ

Ανακάλυψε τα υπέροχα μονοπάτια και τρέξε με σύμμαχο τη φύση! Γνώρισε τις διαδρομές και δήλωσε συμμετοχή.

#TIHIORACE