X-Ultra Tihiorace 230Km (23-27/09/2020)

ΔΑΦΝΟΣ-ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ-ΓΚΙΩΝΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ – ΔΕΛΦΟΙ – ΤΕΙΧΙΟ

Δάφνος – Κόρακας - Μουσουνίτσα – Στρώμη – Πυραμίδα – Βίνιανη – «51» - Αγόριανη - Πολύδροσο – Χ.Κ. Παρνασσού – Λιάκουρα – Γεροντόβραχος – Δελφοί – Σερνικάκι – Αγ. Ευθυμία – Βουνιχώρα – Μαλανδρίνο – Βράιλα – Ποτιδάνεια – Παλιοξάτι – Τείχιο

Link για κατέβασμα της διαδρομής για gps:  https://www.alltrails.com/explore/recording/viniani-teixio-150-4d289c1

Εκτός από τους αγώνες της άνοιξης στο Τείχιο κάθε φθινόπωρο διοργανώνεται και ένας αγώνας υπεραπόστασης (ultra). Για πρώτη χρονιά το 2017 η διαδρομή ήταν 75χλμ. και ένωνε το Τείχιο με τους Δελφούς από αρχαίο μονοπάτι. Απώτερος στόχος είναι το 2021 να έχουν ενωθεί όλα τα μονοπάτια της περιοχής σε έναν μεγάλο κύκλο που θα περιλαμβάνει τα τρία μεγάλα βουνά. Η Γκιώνα τα Βαρδούσια και ο Παρνασσός αγγίζουν τα 2500μ. σε ύψος και είναι από τα πιο «άγρια» της χώρας μας. Η τελική διαδρομή θα είναι περίπου 250χλμ. και θα περνά από όλες τις κορυφές τους.

Για το 2018 προστέθηκε ο Παρνασσός και η διαδρομή έγινε 115χλμ. Για το 2019 ο αγώνας γίνεται πολύ σκληρός και δύσκολος και για αυτό έχει την ονομασία X-ULTRA TIHIO 190K. Προστέθηκαν άλλα 75χλμ μονοπατιών και πλέον ο αγώνας περνά από την ψηλότερη κορυφή της Γκιώνας την Πυραμίδα 2510μ. (είναι το 5ο ψηλότερο της Ελλάδας). Για το 2020 προστέθηκαν και τα Βαρδούσια (Κόρακας 2495μ.)

Για να τρέξει κάποιος αυτό τον αγώνα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος σωματικά και ψυχολογικά. Η υψομετρική αγγίζει τα +12000μ. και το τερέν γενικά είναι βραχώδες. Μπορούμε να πούμε ότι αντίστοιχος αγώνας με τόσο μεγάλα υψομετρικά και τόσο δύσκολο τερεν δεν υπάρχει άλλος στην Ελλάδα. Τα μονοπάτια μπορούν να χαρακτηριστούν αμιγώς ορειβατικά. Επίσης η φιλοσοφία του αγώνα είναι η ημιαυτονομία. Έτσι οι σταθμοί ανεφοδιασμού είναι 7 (εκ των οποίων οι δυο για drop bag) και 8 σημεία ελέγχου. (Στο τέλος της περιγραφής υπάρχει ο αναλυτικός πίνακας)

 

Η εκκίνηση θα δοθεί στο ορεινό και άγνωστο χωριό Δάφνος. Αρχικά ακολουθούμε χωματόδρομο ανατολικά) και σύντομα τον αφήνουμε για να πάρουμε το μονοπάτι. Ακολουθούμε βόρεια ανηφορική πορεία και στα δεξιά μας έχουμε την εντυπωσιακή νότια κορυφογραμμή των Βαρδουσίων. Φτάνουμε στο διάσελο Μετερίζια και βλέπουμε μπροστά μας (λίγο πιο χαμηλά) τα δύο καταφύγια. Κατηφορίζουμε για λίγο από το χωματόδρομο προς το μικρό καταφύγιο (του ΠΟΑ) και αμέσως θα πάρουμε ανατολική ανηφορική πορεία. Στόχος μας είναι να ανέβουμε την απότομη πλαγιά. Προσοχή λίγο σε κάποια βράχια που θα συναντήσουμε και τελικά βγαίνουμε (από τις «Πόρτες») στο Μέγα Κάμπο. Ακολουθούμε την σήμανση τρέχοντας στο όμορφο λιβάδι. Μια τελευταία ανηφόρα θα μας βγάλει στην ψηλότερη κορυφή τον Κόρακα 2495μ. Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή και περνάμε δίπλα από το μεγάλο καταφύγιο του ΕΟΣ Άμφισσας. Ακολουθούμε το μονοπάτι Ε4. Περνάμε από την θέση Προφήτης Ηλίας (βρυση με νερό). Συνεχίζουμε και φτάνουμε στο χωριό Μουσουνίτσα (Αθανάσιος Διάκος) όπου έχουμε συμπληρώσει τον πρώτο μαραθώνιο. Εδώ υπάρχει και το 1ο ΣΤΑΝ (40χλμ)

Από την γραφική Μουσουνίτσα (Αθ. Διάκος) στους πρόποδες των Βαρδουσίων ακολουθούμε, όπως πάει η διαδρομή του Ε4, την άσφαλτο και στο 43,5χλμ. την αφήνουμε. Το μονοπάτι είναι κατηφορικό και μας κατεβάζει στο ποτάμι (Μόρνος). Περνάμε τη γέφυρα και φεύγουμε αριστερά (βόρεια) ανηφορίζοντας σιγά-σιγά μέχρι να βγούμε πάλι στην άσφαλτο (49ο χλμ). Τρέχουμε μέχρι το χωριό Στρώμη πάνω στον επαρχιακό δρόμο. Στην πλατεία του χωριού στο 11χλμ. συναντάμε τον 2ο ΣΤΑΝ. Εδώ πρέπει να εφοδιαστούμε πλήρως γιατί θα ακολουθήσει η πολύ μεγάλη ανάβαση της Γκιώνας.

Αυτό θα είναι και το πιο άγριο και απομονωμένο τμήμα του αγώνα (25χλμ). Ακολουθούμε ανηφορικά το μονοπάτι Ε4 και στο 54οχλμ πιάνουμε το χωματόδρομο. Στο 55οχλμ στρίβουμε δεξιά και μετά από 1χλμ. (σταυροδρόμι) πάμε αριστερά ανηφορικά προς σπηλιά Meyer. Αξίζει να πούμε εδώ ότι περνάμε δίπλα από την σπηλιά όπου κρυβόντουσαν οι Άγγλοι σαμποτέρ του Γοργοποτάμου το 1944. Εμεί κόβουμε τις κορδέλες του χωματόδρομου από παλιό ανηφορικό μονοπάτι. Μετά το 59ο χλμ μπάινουμε πλέον σε σκληρό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην περίφημη Βαθιά Λάκα. Μπροστά μας έχουμε την κάθετη βραχώδη ορθοπλαγιά (400μ.) της Πυραμίδας. Το μονοπάτι κυκλώνει από ανατολικά. Στο 62ο χλμ φτάνουμε στο διάσελο Πλατυβούνας – Πυραμίδας. Προσοχή εδώ γιατί θα πρέπει να ανεβούμε στην κορυφή και έπειτα να επιστρέψουμε σε αυτό το σημείο για να φύγουμε νότια προς το Καταφύγιο Γκιώνας.

Από το διάσελο ανηφορίζοντας το μονοπάτι είναι ορειβατικό δηλαδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο ίχνος αλλά ακολουθούμε τη σήμανση. Στην κορυφή (2510μ.) υπάρχει καταγραφή και θα μας αποζημιώσει η θέα. Όλα τα βουνά είναι εμφανή από τον Όλυμπο μέχρι τον Ταύγετο. Είμαστε στο 64ο χλμ. και αρχίζει μια μεγάλη και επίπονη κατηφόρα για 13χλμ. Κατηφορίζουμε στο διάσελο και στρίβουμε δεξιά (νότια) ώστε στο 66ο χλμ να περάσουμε μπροστά από το καταφύγιο. Στη συνέχεια εισερχόμαστε στην περίφημη χαράδρα Ρεκά. Το μονοπάτι δεν είναι πάντα προφανές αλλά ακολουθούμε τη σήμανση. Το τερέν είναι σκληρό και φτάνουμε στον πάτο της ρεματιάς όπου πλέον πρέπει να κινούμαστε πάνω στις κροκάλες ακολουθώντας την κοίτη προς την έξοδο. Τελικά φτάνουμε στο χωριό Βίνιανη (80ο χλμ) όπου υπάρχει ΣΤΑΝ (3ο).

Από τη Βίνιανη ακολουθούμε ανηφορικά το χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στην επαρχιακή οδό Λαμίας – Άμφισσας. Τρέχουμε προς Λαμία (βόρεια) και μετά από 700μ. μπαίνουμε ανατολικά σε μονοπάτι. Μετά από βρίσκουμε το μονοπάτι Ε4 και το ακολουθούμε ανατολικά. Πότε μονοπάτι και πότε χωματόδρομος θα μας οδηγήσει στο 95χλμ δίπλα από την κορυφή Κοκκινόβραχος. Από εκεί ξεκινά μια συνεχόμενη κατάβαση μέχρι το χωριό Αγόριανη 100χλμ (βρύση στην πλατεία). Από εδώ ακολουθούμε το μονοπάτι «22» που αρχικά κινείται ανατολικά πότε ανηφορικά και πότε κατηφορικά. Μετά την κορυφή Κιτιός (960μ) θα στρίψουμε βόρεια και πλέον έχουμε συνεχόμενη κατηφόρα. Στο 109ο χλμ φτάνουμε στις Πηγές Κηφισού (αρχαιολογικός χώρος και πολλά τρεχούμενα νερά). Για 2χλμ ακολουθούμε τον δρόμο και φτάνουμε στο χωριό Πολύδροσο. Εδώ υπάρχει ο 3ος κεντρικός σταθμός με το drop bag στο 111χλμ.

Πολύδροσο (υψόμετρο 380μ.) στους πρόποδες του Παρνασσού και πλάι στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού. Το Εθνικό Μονοπάτι 22 θα αποτελέσει μια όμορφη χωμάτινη ανάβαση μέσα στα έλατα και θα οδηγήσει (από βραχώδη τελική ρεματιά) δίπλα στο Χ.Κ. Παρνασσού (Φτερόλακα 124χλμ). Χωματόδρομος και στη συνέχεια μονοπάτι θα οδηγήσει στη βάση του κώνου της Λιάκουρας (Λυκώρεια κατά την αρχαιότητα). Η ανάβαση στην κορυφή (130ο χλμ.) θα γίνει από κοινό μονοπάτι με την κατάβαση. Τα 2457μ. είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής και με απίστευτη θέα προς το βορά. Έπειτα θα συνεχίσουμε δυτικά από σχεδόν ασαφές μονοπάτι προς το Γεροντόβραχο που με τα 2367μ. είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή. Η θέα επίσης εντυπωσιακή αλλά προς το νότο και τον κόλπο της Ιτέας.

Η κατάβαση αρχικά έχει βόρεια κατεύθυνση μέχρι το 134χλμ. όπου στρεφόμαστε δυτικά πλησιάζοντας στο μικρό χιονοδρομικό του Αθηναϊκού Συλλόγου. Αφού προσπεράσουμε φτάνουμε στο Καταφύγιο Δέφνερ στο 136χλμ. Εδώ σε υψόμετρο 1800μ. είναι το 4ο ΣΤΑΝ Από εδώ θα εισέλθουμε σε ελατοσκέπαστο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στα Λιβάδια Αράχοβας. Στο 140χλμ. περνάμε κάθετα τον ασφαλτόδρομο και ακολουθούμε χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει δυτικά προς το Δασικό Φυλάκιο (κάτω από το Κωρύκειο Άνδρο). Μετά αρχίζει ξανά ήπια κατηφορικό χωμάτινο μονοπάτι. Στο 149χλμ. ξεκινά το αρχαίο πετρόχτιστο μονοπάτι που είναι αρκετά φαρδύ και με θέα τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Επίσης εντυπωσιακή και η κοιλάδα του Πλειστού ποταμού με τους ελαιώνες μέχρι τη θάλασσα.

Το μονοπάτι που ακολουθούμε είναι το Ευρωπαϊκό Ε4 και μας οδηγεί στο κέντρο των Δελφών (152χλμ.). Από εκεί θα ακολουθήσουμε επίσης αρχαίο μονοπάτι προς το χωριό Χρυσό. Συνεχίζουμε κατηφορικά σε χωμάτινο μονοπάτι και φτάνουμε στον ελαιώνα στο όπου και το χαμηλότερο υψόμετρο της διαδρομής μας (40μ.) Από ήπιους μικρούς τρακτερόδρομους (που χρησιμεύουν μόνο για τη συλλογή του ελαιοκάρπου) θα διασχίσουμε τον ελαιώνα και ανεβούμε σταδιακά μέχρι το χωριό Σερνικάκι (163χλμ.). Από εδώ ανηφορικό μονοπάτι θα μας οδηγήσει σε ένα στήθωμα από κάθετα βράχια. Το μόνο πέρασμα είναι οι γνωστές «Πόρτες» από όπου θα διέλθουμε στον μικρό κάμπο της Αγ. Ευθυμίας. Το παλιό μονοπάτι έχει γίνει πια μικρός χωματόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του και μας οδηγεί στο χωριό Αγ. Ευθυμία (168χλμ.) με ήπια ανηφόρα. Εδώ είναι το 5ο ΣΤΑΝ όπου και το 2ο drop bag

Κατηφορίζουμε στον πάτο του χωριού και από χωματόδρομο με ξερολιθιές εκατέρωθεν εισερχόμαστε στον κάμπο «Γαρδίκι». Σύντομα μπαίνουμε σε ρεματιά με το μονοπάτι να είναι σχεδόν επίπεδο. Στο 174χλμ. περνάμε ασφαλτόδρομο και στο 175χλμ. φτάνουμε στο κέντρο της Βουνιχώρας.

Από εδώ ξεκινά μια επίπονη ανάβαση στο όρος Κοκκινάρι (τμήμα του όρους Γκιώνα). Για ένα χιλιόμετρο ακολουθούμε άσφαλτο και στα τελευταία σπίτια στρίβουμε δεξιά σε μικρό ανηφορικό αγροτικό δρόμο. Μετά από 500μ. τον αφήνουμε και ακολουθούμε μονοπάτι μέσα σε ρεματιά. Κατά διαστήματα συναντάμε το χωματόδρομο. Στο 181χλμ. φθάνουμε στο ψηλότερο σημείο στα 1310μ. με εξαιρετική θέα τη λίμνη του Μόρνου. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε σε μικρό δασικό δρόμο και έπειτα σε μονοπάτι. Από το 181,5χλμ. μέχρι και το 183χλμ. θα συναντήσουμε το πιο τεχνικό μονοπάτι της διαδρομής. Το τερέν είναι σαθρό και απαιτείτε προσοχή κατά την κατάβαση καθώς η κλίση είναι σχετικά έντονη. Βγαίνουμε σε ασφάλτινο δρόμο και στρίβουμε δεξιά (βόρεια) για να φτάσουμε στο κέντρο του Μαλανδρίνου (184χλμ. και 600μ. υψόμετρο).

Ακολουθεί μια εύκολη διάσχιση του κάμπου του Μαλανδρίνου. Κατηφορίσουμε από το χωριό προς τον κάμπο και περνάμε κάθετα την Παλιά Εθνική Οδό Ιτέας – Λιδορικίου. Μικρός αγροτικός δρόμος θα μας οδηγήσει σε μονοπάτι μέχρι το χωριό Βραίλα (190χλμ. με υψόμετρο 550μ.). Εδώ είναι ο 6ος ΣΤΑΝ

Ακολουθούμε την άσφαλτο για ένα κατηφορικό χιλιόμετρο με νότια κατεύθυνση. Στρίβουμε δεξιά (δυτικά) ανηφορίζοντας σε χωματόδρομο. Μπροστά μας δυο λόφοι (Βούνι και Αετοβούνι) «φράζουν» το δρόμο. Ανάμεσά τους το ρέμα Βαθύρεμα. Στη νότια όχθη του ρέματος ένα εντυπωσιακό μονοπάτι έχει σκαλιστεί από τα αρχαία χρόνια και δίνει διέξοδο προς την ορεινή Δωρίδα. Τρέχουμε δίπλα στο ρέμα. Έπειτα στρίβουμε βόρεια (δεξιά) και με έντονη ανηφόρα θα φτάσουμε σε χωματόδρομο μετά από ένα χιλιόμετρο. Για άλλο ένα χιλιόμετρο ακολουθούμε το χωματόδρομο και τον αφήνουμε για μονοπάτι (πόσιμο νερό στο ποτάμι) που θα μας ανεβάσει στην ανώνυμη κορυφή 1178μ. με το ξωκλήσι της Παναγιάς και τη θέα της λίμνη του Μόρνου. Εδώ είμαστε στο 198χλμ.

Η κατάβαση από την κορυφή είναι όμορφο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη Ράχη Μπούχωρη πάνω από τα χωριά Μηλιά και Στύλια (σε υψόμετρο 1000μ.) Το διάσελο αυτό έχει όμορφη θέα προς όλα τα γύρο βουνά αλλά και τη θάλασσα της Ερατεινής. Από εδώ ξεκινά και η τελευταία μεγάλη ανάβαση του αγώνα. Το εκπληκτικό δρυοδάσος της περιοχής σίγουρα θα την κάνει να φανεί πιο εύκολη. Το ήπιο χωμάτινο μονοπάτι θα μας οδηγήσει στο 202χλμ. σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε περνώντας από την πρώτη ανεμογεννήτρια. Αμέσως μετά ξαναπιάνουμε το μονοπάτι σε αλπικό πια τερέν. Στο 204χλμ. έχουμε φτάσει στη κορυφή από το όρος Τρίκορφα με υψόμετρο 1530μ. Η θέα εντυπωσιακή προς τα μεγάλα βουνά της Ρούμελης (Γκιώνα, Βαρδούσια) αλλά και προς τον Κορινθιακό κόλπο στα νότια και τα βουνά της Πελοπονήσσου (Χελμός, Ζήρεια, Ερύμανθος, Παναχαικό).

Ένα υπέροχο κατηφορικό μονοπάτι μέσα στα έλατα δίνει τη δυνατότητα για μεγάλες ταχύτητες σε όσους έχουν δυνάμεις. Μικρή ανηφόρα οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου και συνεχίζουμε πάλι σε κατηφόρα. Φτάνουμε στο χωριό Ποτιδάνεια στο 212χλμ. υψόμετρο 815μ. (βρύση με νερό)

Ανηφορίζουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι που μας βγάζει σε τσιμεντένια δεξαμενή (υψόμετρο 1054μ.) Εκεί μπαίνουμε δεξιά (δυτικά) σε μονοπάτι που έχει μικρές ανηφοροκατηφόρες. Κινούμαστε μέσα σε όμορφο δάσος με δρυς και πεύκα. Μετά από 4χλμ. συναντάμε κεντρικό χωματόδρομο. Έπειτα από 200μ. μας οδηγεί δεξιά σε μικρό παλιό χωματόδρομο. Μια εύκολη και γρήγορη κατηφόρα μας οδηγεί στο χωριό Παλιοξάρι στο 221χλμ. (υψόμετρο 720μ.).

Ακολουθούμε άσφαλτο μέσα στο χωριό και μετά ένας συνδυασμός από μονοπάτια και δασικούς δρόμους μας οδηγεί στο χωριό Τείχιο (224χλμ. & υψόμετρο 580μ.) Λίγο μετά το χωριό ένα ακόμα όμορφο φλατ μονοπάτι θα μας οδηγήσει στον τελικό χωματόδρομο. Ανηφορικός όμως μας οδηγεί στο «Θεατράκι» που είναι και ο τερματισμός μετά από 227 κουραστικά αλλά όμορφα χιλιόμετρα!

ΣΤΑΘΜΟΙ

    ΧΩΡΙΟ ΧΛΜ ΘΕΣΗ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΝΕΡΟ ΤΡΟΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
  ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΟΣ 0 950 ΒΡΥΣΗ    
  1ο ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓ. ΚΟΡΑΚΑΣ 31 2495      
1 1ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘ. ΔΙΑΚΟΣ 40 950 ΒΡΥΣΗ    
  2ο ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓ. ΣΤΡΩΜΗ 51 850 ΒΡΥΣΗ    
  3ο ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓ. ΠΥΡΑΜΙΔΑ   2510      
2 2ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΙΝΙΑΝΗ 80 380 ΒΡΥΣΗ ΓΕΥΜΑ DROP BAG
  4ο ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓ. ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ 100 840 ΒΡΥΣΗ    
3 3ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ 111 400 ΒΡΥΣΗ ΓΕΥΜΑ DROP BAG
    ΚΑΡΚΑΒΕΛΙΑ 120   ΒΡΥΣΗ    
  5ο ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓ. ΛΙΑΚΟΥΡΑ 129 2457      
4 4ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 135,5 1800 ΝΕΡΟ ΓΕΥΜΑ  
  5ο ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓ. ΔΕΛΦΟΙ 151 520 ΝΕΡΟ    
    ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ 163 180 ΝΕΡΟ    
5 5ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓ. ΕΥΘΥΜΙΑ 168 420 ΒΡΥΣΗ ΓΕΥΜΑ DROP BAG
    ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ 175 650 ΒΡΥΣΗ    
  ΝΕΡΟ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ 184 570 ΝΕΡΟ    
6 6ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΑΙΛΑ 190 600 ΒΡΥΣΗ ΓΕΥΜΑ DROP BAG
  7ο ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓ. ΜΠΟΥΧΩΡΗ 200 1010 ΝΕΡΟ    
7 8ο ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓ. ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ 212 850 ΒΡΥΣΗ    
    ΠΑΛΙΟΞΑΡΙ 221 700 ΒΡΥΣΗ    
    ΤΕΙΧΙΟ 224 600 ΒΡΥΣΗ    
  ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΑΚΙ 227 650      

 

 

ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση. Μοναδικά μονοπάτια σε ένα μαγευτικό τοπίο. Δήλωσε συμμετοχή και τρέξε μαζί μας!

#TIHIORACE