Αγώνας 30km (11/10/2020)

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Τείχιο, στην Ορεινή  Δωρίδα. Είναι ένας από τους 8 αγώνες του Skyrunner Greece Series και συγκεκριμένα ο τρίτος κατά σειρά.

Το Τείχιο Βρίσκεται στα Ν Δ του Νομού Φωκίδος, απέχει 25 χλμ. από την Ναύπακτο, 79 χλμ. από την Άμφισσα και 250 από την Αθήνα. Η διαδρομή του αγώνα αποτελείται από 25% δρόμο δασικό,  70% μονοπάτι και μόλις  5% ασφάλτινο δρόμο. Στην διαδρομή των 30 χλμ η συνολική θετική υψομετρική είναι 1500μ.

Η εκκίνηση δίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο στο Τείχιο.  

Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι σταθερά ανηφορικά και κινούνται σε μονοπάτι κορυφογραμμής (και ελάχιστο δασικό).

Οι σταθμοί ανεφοδιασμού που συναντάμε είναι:

3ο χλμ Μουντούνια με νερό/ισοτονικό

6,5χλμ Πλαλίστρα ή Στάνη με νερό/ισοτονικό, πατατάκια, μπανάνα κλπ.
Μετά από αυτόν τον σταθμό η διαδρομή συνεχίζει σε μικρό αλλά δύσκολο ανηφορικό τμήμα (πολύ έντονη κλίση αλλά μέσα σε πανέμορφο ελατόδασος) μέχρι τον επόμενο σταθμό:

9χλμ Αγία Τριάδα με καλό ανεφοδιασμό (νερό/ισοτονικό , μπανάνες, σταφίδες, πατατάκια, σοκολάτες, παστέλια και μπάρες δημητριακών). Από τον τρίτο σταθμό συνεχίζουμε ανηφορικά μέχρι τον τέταρτο σταθμό. Αρχικά σε μονοπάτι με έλατα που σε λίγο τελειώνουν και φτάνουμε σε ανεμογεννήτρια.  Εδώ είναι το ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 1537 μέτρα και αποτελεί κεντρικό σταθμό με checkpoint.

11χλμ Κεραία με πλήρη ανεφοδιασμό (νερό/ισοτονικό Coca-Cola, Almora, μπανάνες, σταφίδες, πατατάκια, σοκολάτες, μέλι, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς). Θυμήσου να σηκώσεις το κεφάλι και να κοιτάξεις γύρω σου.  Η θέα από αυτό το σημείο αποζημιώνει απόλυτα την ανάβαση.  Είναι εκπληκτική προς όποια κατεύθυνση και αν γυρίσεις την ματιά σου. Στα βόρεια ξεχωρίζουν τα Βαρδούσια (2495μ.) και η Γκιώνα (2510μ.) ενώ στα νότια οι κορυφές της Πελοποννήσου (Παναχαικό, Ερύμανθος, Χελμός και Ζήρεια).  

Τα επόμενα 5 χλμ είναι κατηφορικά σε καλοσχηματισμένο μονοπάτι, πολύ καλής βατότητας, μέχρι το 16ο χλμ όπου συναντάμε τον χωματόδρομο. Από εκεί κατηφορίζουμε σε κεντρικό δασικό δρόμο προς το χωριό Ποτιδάνειας και συναντάμε τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο και ακολουθώντας την σήμανση μπαίνουμε σε μονοπάτι που μας οδηγεί στο χωριό Ποτιδάνεια, όπου υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού μπροστά ακριβώς στην "Ταβέρνα του Θανάση".

Στην συνέχεια ανηφορίζουμε για περίπου 800 μέτρα σ' ένα ιδιαίτερα δύσκολο μονοπάτι με νότια κατεύθυνση. Τελικά μπαίνουμε σε μονοπάτι (με δυτική κατεύθυνση) ιδιαίτερα όμορφο με πολλές εναλλαγές εικόνων απόστασης περίπου 5 km. Kαταλήγουμε στο σταθμό «Δάσος Θέρετρον» ακριβώς κάτω από το Ξενοδοχείο «Δάσος Θέρετρον». Από τον Σταθμό ακολουθεί μικρός κατηφορικός χωμάτινος δρόμος που μας βγάζει στο χωριό Παλιοξάρι όπου και σταθμός ανεφοδιασμού.

Κατηφορίζοντας σε ασφάλτινο δρόμο μέσα στο χωριό και σε χωματόδρομος (πευκόδασος) φτάνουμε στο χαμηλότερο σημείο σε γκρεμισμένη αγροικία. Πιάνουμε μονοπάτι που μετά από τη ρεματιά γίνεται ανηφορικό και οδηγεί σε παλιό χωματόδρομο και τελικά μέσα στο χωριό Τείχιο όπου και σταθμός ανεφοδιασμού. Διασχίζουμε το χωριό (χωματόδρομος και λίγο μονοπάτι) φτάνοντας στο τελευταίο ανηφορικό χιλιόμετρο όπου μας οδηγεί στον τερματισμό.

Η διαδρομή αποζημιώνει στο ακέραιο με την όμορφη θέα της αλλά και τις εναλλαγές στη βλάστηση!
Σας περιμένουμε για έναν αληθινό αγώνα βουνού!

Be a Skyrunner!

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συνολικά η σήμανση έχει γίνει με άσπρες-κόκκινες κορδέλες έργου καθώς και κόκκινο σπρέυ.
Αναλυτικά η διαδρομή υπάρχει εδώ

Το βασικό πακέτο συμμετοχής περιλαμβάνει:

  • Μεταφορά με πούλμαν Αθήνα – Τείχιο – Αθήνα με κόστος 10 ευρώ. (προαιρετικά)
  • Τεχνική ενημέρωση την παραμονή του αγώνα
  • Pasta party
  • Αριθμός συμμετοχής δρομέα
  • Ηλεκτρονική χρονομέτρηση με chip
  • Αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού
  • Παροχή νερού, ισοτονικών ποτών, αναψυκτικών, gel, φρούτων, ξηρών καρπών κ.λπ. (5 σταθμοί)
  • Ιατρικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα
  • Πλήρες μενού αθλητή μετά τον τερματισμό
  • Φωτογραφίες

ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση. Μοναδικά μονοπάτια σε ένα μαγευτικό τοπίο. Δήλωσε συμμετοχή και τρέξε μαζί μας!

#TIHIORACE